Laktose i poser af 1 KG
Laktose er mælkesukker som kan bruges til at gøre en øl bryg sødere. Laktose har den egenskab at ølgæren ikke kan forgære dette sødemiddel og derfor karbonerer øllet ikke ydeligere ved tilsætning af laktose, men bliver blot sødere i smagen.
Laktose / mælkesukker er en type sukker, som er blevet meget populær at bruge til både pastry stout og mange IPA typer, da laktose tilføjer smag og sødme, samt forstærker andre smagsnoter via sødmen.
Det er en sød, nedbrydelig sukker, men den kan ikke nedgæres af de almindelige gærceller, der anvendes i ølbrygning, derfor vil den tilføje sødme til øllet.
Laktose anvendes primært i øltyperne "sweet stouts" og "milk stouts" så som Russian imperial stout, men den bruges også i IPA og i nyere tid til "milkshake øl" hvor det tilsættes for at give øllet en sødere smag og en blødere mundfølelse. Når laktose tilsættes øllet, vil det føre til en øget mængde restsukker, da det ikke kan omdannes til alkohol.
Det er vigtigt at bemærke, at laktose ikke er egnet for lactose-intolerante personer og skal anvendes med omhu. Ølbryggere bør altid følge anvisningerne på laktose-produktet.